Eidsvåg hagelags planteskole. Samle frø

 Nå er det på tide å få samlet frø. Du kan samle frø fra blomster, grønnsaker og bær. Det er mange penger å spare på å samle sine egne frø, og du kan bytte med venner og naboer. Frøsamling er en fin måte å ta vare på sjeldne og gamle sorter.

 

Stjerneskjerm (Astrantia major)

Her følger en enkel oppskrift:

1. Vent til frøene er modne på planten før du klipper av hele frø-/blomsterstanden. Dersom den er stor bør du klippe den i flere omganger.

2. Bruk en papirpose eller boks til å transportere frøstanden. Frøene ramler lett av.

3. Legg frøstanden på et papirark og fjern alt som ikke er frø, evt ta ut frøene av kapslene.

4. Lag en trakt av papirarket og hell de over i en papirpose (som du kan få kjøpt billig på neste møte i hagelaget). Merk posen med plantenavn.

5. Oppbevar frøene i en lufttett boks, gjerne sammen med noen poser med silicagel (slike som følger med elektronikk, vesker osv), og sett boksen kjølig i kjøleskap eller lignende.

Det er viktig at frøene er tørre før du legger dem i papirposen. Dersom du (siden du bor i Bergen…) høster frø i fuktig vær bør de tørkes før de legges til oppbevaring.

Rist ut frøene på et hvitt ark

Hvis du ikke kjenner planten du har tatt frø av, bør du finne ut mest mulig om den og helst skrive det på frøposen. Hva heter den? Er det en staude, en grønnsak, toårig eller en sommerblomst? Hvordan vil den ha det mens den dyrkes frem og senere? Så sant du har navnet på planten, kan du søke frem informasjon, men har du ikke navnet kan du gjerne legge ut et bilde på Hagelagets side eller på ulike grupper for hagegale på facebook. der er det alltid noen som kan hjelpe.

Frø av stjerneskjerm

Tomatfrø

Tomatfrø er en sak for seg. Noen gjør det på den avanserte måten. (Trykk på lenken for å se oppskriften fra gardeners World.) Da tar du frøene i et glass vann, lar det stå til det er fermentert (mugglag på toppen) og skyller, siler og tørker, før du har frøene i merkede poser. På denne måten sikrer du rask spiring, for gjennom fermenteringen blir du kvitt det ytre laget på tomatfrøene.

Noen gjør det litt enklere, og simpelthen deler tomaten i to før de gnir frøene utover et kjøkkenpapir og lar det tørke. det fungerer, men det vil gi en mer langsom og ujevn spiring, siden beskyttelseslaget på tomatfrøet vil være intakt.

Har du vært ekstra heldig med noen tomater i år eller har fått tak i en sjelden sort, er det flott å kunne ta vare på frø. Vær obs på at tomater du kjøper i butikken ofte er hybrider og dersom du tar frø fra dem vil du ikke få samme sort når du dyrker dem selv. Butikktomater er også dyrket frem like mye for å kunne plukkes grønne og modnes under transport, som for god smak. Kjøp heller noen gode frøekte sorter i butikk eller få av venner, før du tar dine egne frø.

Husk å merke frøposene med navn

 

Advertisements

One thought on “Eidsvåg hagelags planteskole. Samle frø

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s