Eidsvåg hagelags georginetips

Når resten av hagen er på hell slår georginene ut håret og holder det gående til frosten kommer. Har du ikke forsøkt georginer enda? Kjøp noen knoller til våren. Høsten blir aldri den samme igjen!

Bishop of Auckland

Georginer eller Dahlia er en egen sorts galskap. Hvis man først har lyktes med georginer, er det lett å få dilla på Dahlia. Georginer ginnes i et utall varianter. Noen er høye, andre er lave, noen er åpne og enkle, noen kalles pom-pom-dahlia, andre kaktus-dahlia etter formen. Du finner en oversikt over georginevariantene hos Dahlia Divas.

White Nettie

Georginer vokser fra en knoll. Hvis du sår georginefrø, vil det dannes en knoll under planten. Selve planten tåle å fryse ned, men knollen må ikke fryse. Derfor må du spa den opp og lagre den til det blir vår.

Fall Fiesta

Knollen må vaskes rene, merkes med farge/høyde/navn, legges i kasser og tørke. Tørkingen kan foregå i en åpen kasse eller på avispapir i en kjølig yttergang, i et uoppvarmet drivhus eller lignende. Etter tørking kan du legge knollen i en (isopor-) kasse eller en papirpose. Skjær vekk alt som er dårlig, og legg eventuelle avskårne knoller for seg. Ha gjerne litt sagflis, sand eller strimlet avispapir oppi kassen eller posen. Sett kassen eller posen mørkt og kjølig. Vent til våren.

White Nettle

Du kan dele knollene når de begynner å bli store, men vent til vinterdvalen er over. Til våren kan du dele knollene før du legger dem i potter med god kompostjord og setter dem til spiring et lyst og lunt sted. Når det er helt frostfritt kan du sette pottene ut eller plante ut i bed. (NB! Georginer er sneglefavoritter! De er tryggest i potter.)

Almands supreme

Det er mange nettbutikker som fører Georginer fra våren. PlanteriketZimtrade, Bakker osv.

Fine frø finner du blant annet hos Impecta, Garden Living,  Chiltern Seeds, Morgan and Thompson. I sesongen får du også tak i knoller hos noen av disse leverandørene.

Palmares
  • Ta opp knollene
  • Rengjør knollene
  • Legg i kasse eller på avispapir kjølig sted til de tørker (entreen, vinterhage, uoppvarmet drivhus)
  • Legg i kasse eller papirpose mørkt og kjølig sted over vinteren
  • Sjekk dem, så de holder seg tørre
Natal
Palmares
Recco
Advertisements

One thought on “Eidsvåg hagelags georginetips

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s