Året-rundt-hager. Idé og planlegging

Drømmer du om en hage hvor det skjer spennende ting hele året? På engelsk kalles det “Succession Planting”, på norsk har ikke denne typen planting noe tilsvarende uttrykk. Det er ikke mange steder i Norge hvor man kan glede seg over hagen hele året heller, men på Eidsvågneset kan vi det. Klimaet vårt tillater mye av den samme plantingen som i de engelske året-rundt-hagene.

img_3965
Fra venstre: lilla Salvia nemorosa (salvie), oransje Rudbeckia rustic dwarf (solhatt), blå Centaurea cyanus, (kornblomster), limegul Alchemilla mollis (praktmarikåpe), hvit Ammi majus (narregulrot), røde roser, “gress” av avblomstret Hemerocallis (daglilje) og  høye gule Verbascum nigrum (kongslys). 

Naturen som ideal

Selv om året-rundt-hagene har naturen som ideal, krever de litt planlegging. Blomstene står aldri på geledd, men i store grupper. Når en blomstersort er avblomstret, blir den etterfulgt av en ny. Blomstløk, sommerblomster og stauder, busker og gress står i samme bed.

Kontraster

Ulike farger og former, repetisjon og balanse, høyt og lavt, stramt og rufsete om hverandre. På bildet over kan du se salviens lilla spisser i kontrast med de skummende limefargede blomstene på praktmarikåpe, og over svever de flate blomsterhodene på solhatten. Kontraster i farger og form gjør bedet interessant, man kan knapt se seg lei på et slikt bed.

 

notatgreatdixter
Hvordan lykkes med en “Året-rundt-hage”.

Året-rundt-hage er en litt unorsk måte å komponere og drive hage på, den krever mindre luking, men mer kunnskap og planlegging. Mye av arbeidet kan gjøres foran peisen med tegneblokk og frøkatalog.

Lange sesonger

For å ikke slite deg ut med detaljplanlegging kan sesongene forlenges. Stauder og en del løk kommer igjen og utgjør hovedstrukturen i bedet, sammen med busker. Når noe blomstrer av og arvtakeren lar vente på seg, kan hull i bedet kan fylles med krukker med løk eller sommerblomster.

bilde2-16
Krukker i og foran bedet 

 

bilde2-11
Klatreplanter gir et variert uttrykk. Mina lobata eller Ipomoea lobata (spansk flagg) mellom Smyrnium perfolatum og japanske anemoner. 

Lag en plan

Mål opp bedet ditt. Tegn bedet på et ark. Det er lettere å endre en hageplan med viskelær enn med spade. Er det noen farger du liker ekstra godt? Noen blomster du er veldig glad i? Ta hensyn til det og bygg resten av bedet rundt favorittene dine. Bruk oppslagsverk, naboens hage eller blogger for å finne noen fine blomster for hver sesong.

  • Start med de eviggrønne elementer og busker. De er reisverket i bedet og holder alt sammen, uansett sesong. Einer, buksbom, sibirkornell, rhododendron, sommerfuglbusker og roser.
  • Astilbe, geranium og hosta har bladverk som fyller godt opp i bedet, også når de ikke blomstrer
  • Astilbe, stikle og kuletistel har fine former etter de er avblomstret.
  • Legg løk og så sommerblomster i krukker og sett innimellom staudene.

Plasser sommerstauder og lave roser foran i bedet, slik at visnende vårblomster blir skjult.

Når du flytter og deler stauder er det en tommelfingerregel å flytte høstblomstrende om våren og vårblomstrende om høsten. Ikke vær redd for å ommøblere dersom en plante ikke ble fin der du satte den.

563e1c7c-f47b-4d08-be3a-57623f2575a9
Skisse til bed fra mars til august

Alle foto: Heidi Sund

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s