Eidsvåg hagelags planteskole. Tomater

Fra midten av februar er det på tide å så tomater. Tomater trenger 60 til 100 dager på å bli modne. Spesielt om du ikke har drivhus, bør plantene være så store og robuste som mulig når du setter dem ut. I Norge er det ikke mulig å så ute og få modne tomater, derfor må du forkultivere. I hagelagets planteskole har vi hatt innlegg om forkultivering, så det gjentar vi ikke her.

11032924_619978738132448_682336014_n
Etter spiring skal tomatene ha plantelys og mye vann. For å bli tette og fine, må det ikke være for varmt etter spiring.
1515685_857463381010686_868601001_n
Tomater må ikke ut før det er helt frostfritt. De tåler absolutt ikke kuldegrader.

 

 

Varianter

Busktomater

Busktomater blir 20 – 80 cm høye. Hver gren stopper av seg selv når den har har utviklet tre klaser. Man skal ikke knipe eller tyve busktomatene, siden hvert sideskudd blir en ny gren med tre klaser på.

Det kan være lurt å merke hver plante om de skal tyves eller ikke, sånn at man ikke tar feil til sommeren.

Det finnes varianter av busktomater som vokser til de får fem klaser og som bør knipes litt. Disse kalles semideterminate, i motsetning til de små determinate busktomatene. Det står gjerne på posen eller når du googler sorten om det er determinat eller semiderminat type. 

Vanlige tomater

11351806_1625807324338499_160288821_n
Sungold -stor avling av svært søte cherrytomater

Vanlige tomater kan bli så lange som helst. De må bindes opp og produserer et uendelig antall klaser, kun avhengig av vekstvilkår og lengden på vekstsesongen. Det kan allikevel være lurt å stanse veksten, “toppe den”, når høsten nærmer seg, slik at planten kan bruke krefter på å modne tomatene, ikke bare produsere blomster og kart.

Vanlige tomater  skal tyves, ellers utvikler de sideskudd som tar energi fra hovedplanten og gjør avlingen mye mindre.

Det finnes varianter av vanlige tomater som må få lov til å ha to stammer eller noen sideskudd. dette er typisk “heirloom-tomater”, gamle rene sorter. Disse kalles semiinderminate sorter, mens vanlige tomater kalles inderminate sorter. Det står på pakken hva du skal gjøre. 

Størrelse, farge og fasong

Det finnes tomater i alle størrelser, farger og fasonger. De smaker ulikt og har ulike bruksområder. De ulike størrelsene og formene kan vokse som busktomater og vanlige tomater.Tomater finnes i hvit, gul, oransje, rød, grønn, lilla, rosa, svart, blå og stripete.

De aller minste kalles ofte rips-tomater, perletomater eller currants. De er ørsmå mini-cherrytomater. De aller største bifftomatene kan veie nærmere en halvkilo.

I tillegg finner du cherrytomater, plommetomater eller pastatomater, bifftomater, pæretomater, banantomater og hjertetomater.

Tomater i butikken smaker temmelig likt, de er gjerne plukket i umoden tilstand og er avlet frem for å kunne tåle frakt og liggetid i butikkhyllene. I din egen hage trenger du kun å ta hensyn til hva du selv liker.

Mange foretrekker å ha litt av hvert, noen store, noe små, noen rare, noen vanlige. Alle skal dyrkes ganske likt og krever omtrent det samme stellet.

Hva trenger tomatplanter?

Næring: Tomater trenger en god del næring for å produsere en bra avling gode tomater med sødme og tynt skall. Du kan gjødsle med flytende næring, feks. Biobact eller hønsegjødsel oppløst i vann en gang i uken.

Varme: Tomater må ha mer enn 8-10 grader, ellers slutter de å vokse.

Vann: Tomater trenger jevnt med vann, ellers blir de stresset og syke. Stressede tomater får et høyere sukkerinnhold i bladene og tiltrekker seg insekter. Ujevn vanning kan i tillegg føre til griffelråte, at tomaten begynner å råtne når den nesten er moden. Daglige vanninger eller automatisk vanningsystem løser dette problemet.

Luft: Tomater liker og i tillegg har de behov for luft rundt seg. Mange sykdommer og udyr kan unngås hvis du passer på å kutte vekk blader og skudd, så det er godt med luft rundt stammen. Pass også på at du dekker til jorden med strie, perlite eller gressklipp, så ikke jord spruter opp på planten. Drivhuset bør ha automatisk åpner, så det ikke blir for varmt.

12070970_1078398098846820_131864057_n
Snart har du tomater i store mengder

 

Her kan du lese mer om tomater:

Tomatprat En blogg dedikert til tomater. Les om interessante sorter og stell.

Info om rips-tomater. Engelsk side.

Moseplassens tomattips

Tomatoaddict Amerikansk blogg om spennende tomatsorter.

Tomatfrø utenom det vanlige

Solhatt.no

Garden Living.no

Tomatprats nettbutikk

RareSeeds.com

Territorialseed.com

Nickys-nursery.co.uk

Busktomater, Runåberg.se

Vanlige tomater, Runåberg.se

Kirsebærtomater, Runåberg.se

Pastatomater, Runåberg.se

Impecta.se

Zimtrade.no

TomatoFest.com 650 sorter heirloom

Gode bøker om tomatdyrking

The Veggie Gardener’s Answer Book av Barbara W. Ellis

Tomato Growing Secrets av Douglas Green

Slik dyrker vi tomater av Arnulf R. Rersson

…og den veldig morsomme The $64 Tomato av William Alexander

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s