Ukens grønnsak. Pastinakk

Pastinakker er noe av det enkleste og beste du kan dyrke. Det er kanskje skummelt å si, men det skal godt gjøres å mislykkes med pastinakk.

11820420_178386895828413_1522839641_n
Pastinakk, gulrot og rødbete. Pastinakk til høyre. 

Når skal du så?

Pastinakken skal sås når jorden er klar. “Når jorden er klar” betyr når jorden har fått en temperatur som ligger rundt 15 grader. Du kjenner det: jorden er ikke lenger kald og ubehagelig å ta i, men mer lun og litt tørrere. I gamle dager pleide bønder å bruke humleplanter som jordtermometer. Når humlen begynner å vokse igjen, er jorden klar.

Du kan også høstså pastinakk for å gi den en raskere start om våren.

Såing og spiring

Pastinakk liker litt tørr sandete jord. Spavend jorde og ha i kompost. Jorden skal være lett og porøs til 30 cm dybde. Lag 1 cm dype render i jorden med 20 cm i mellom. Vanne jorden godt. Så grupper på 3-4 frø hver 20 cm. Lukk rendene forsiktig igjen.

Vent i noen uker, og luk vekk så det bare står en igjen der det har spiret flere. Pastinakk trives sammen med løk, hvitløk, erter, bønner, poteter og reddiker.

Pastinakken krever lite. Du kan i det store og hele bare glemme den gjennom sommeren inntil du skal høste. Hvis du er av den omsorgsfulle typen, kan du kanskje passe på at de ørsmå pastinakkfrøene og spirene holder seg fuktige de første ukene, men dette går bra – nesten uansett.

Pastinakk trives på friland og i pallekarm.

Høsting og bruk

Pastinakk høstes fra oktober og utover til frosten kommer. Pastinakk er nydelig i mos, alene eller sammen med andre rotgrønnsaker. Den kan ovnsbakes, stekes, brukes i suppe eller til chips. Søk på “parsnips” hvis du leter etter engelske frø eller oppskrifter, “palsternacka” om du er ute etter svenske frø eller oppskrifter.

9400_1
Bilde fra impecta.se

Her finner du frø:

Impecta Både typen White Gem og Gladiator trives erfaringsmessig godt på Eidsvågneset. Disse er sådd etter instruksjonene ovenfor.

Solhatt Her finner du Aromata, en velsmakende sort.

Garden Living Her finner du Albion, Tender and true og Gladiator. Garden Living anbefaler større radavstand og at du sår som med gulrot i lang tett rekke og luker vekk etter spiring.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s