Ukens grønnsak. Løk

Løk kan sås inne eller ute, om våren eller høsten, eller settes som setteløk på høsten eller våren. Løk gjør nytte for seg i kjøkkenhagen ved å skremme vekk fluer og utøy, og kan samplantes med nesten hva som helst.

13108992_598090890348751_1359901920_n
En neve vårløkfrø i en potte med såjord.

 

Når bør du så inne?

Så inne i fuktig såjord i mars – april. Hold sådden dekket og la den stå i 20-25 C til den er spiret. Flytt deretter pottene til 15 grader. Etter 17. mai kan du lirke de små spirene fra hverandre og plante dem ut med en løkbredde mellom. Jorden skal være næringsrik og på den tørre siden, så bland gjerne skjellsand eller sand i kompostjorden.

Gressløk kan bare løftes opp av potten og plantes som hele tuer. Vårløk og purre skal ha henholdsvis et par fingerbredder og en knyttneve i mellom.

Når kan du så ute?

Løk, purre og gressløk kan sås når jorden er klar. “Når jorden er klar” betyr når jorden har fått en temperatur som ligger rundt 15 grader og det ikke lenger er fare for frost om natten. Du kjenner det: jorden er ikke lenger kald og ubehagelig å ta i, men mer lun og litt tørrere. Klem jorden mellom fingrene, det skal ikke kjennes fuktig. Løk liker litt tørr sandete jord. Spavend jorden og ha i kompost. Jorden skal være lett og porøs til 30 cm dybde.

Når kan du sette løken?

Du må vente til jorden er klar. (Se over) Lag render i jorden med 20 cm i mellom. Vanne jorden godt. Legg setteløken med en knyttneves mellomrom. Lukk rendene forsiktig igjen. Løken må ikke begraves helt, toppen av løken må synes.

Samplanting

Løk trives sammen med alle grønnsaker unntatt sukkererter, erter og bønner. Sett gjerne gressløk rundt kanten av kålbed eller ha annenhver rad løk og gulrot. Løk trives på friland og i pallekarm, mange dyrker også løk, vårløk eller gressløk i krukke.

Høsting og bruk

Løk høstes fra september og utover til frosten kommer.  Hvis løken blomstrer, skal du ta den opp og bruke den med en gang. Vanlig løk bør tørkes inne, siden høsten kan være våt på Eidsvågneset. Prøv å høste løken i tørt vær. Knyt dem sammen i bunter og heng dem opp på tørt og kjølig sted. Vårløk og gressløk kan brukes fortløpende.

c9254288112a435c6c219f15f92bc6d4[1]

Løk kan dyrkes i krukke på verandaen

Her får du kjøpt frø

 

Setteløk 

Advertisements

2 thoughts on “Ukens grønnsak. Løk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s