Kompost. Tips og triks

Å kompostere mat- og hageavfall er økonomisk og miljøvennlig. Du kaster mindre og lager fantastisk jord til hagen. Du sparer penger på å levere mindre avfall og tømme sjeldnere.

Kompostering er systematisering av naturens eget “opprydningssystem”. I kompostbingen foregår nedbrytingen av det organiske matavfallet raskere enn i naturen. Kompostbeholderen er isolert og sikret mot rotter, fugler og andre dyr. Det utvikles varme under komposterings-prosessen. Temperaturen kan gå opp i over 70 grader celcius. Over ca. 50 grader celcius dør sykdomsbakterier og ugressfrø.

  • Bland inn 1 del strø til 4 deler avfall hver gang nytt avfall tilføres
  • Bland nytt avfall med gammelt
  • dekk over ferskt avfall, særlig kjøtt og fisk
  • Sett ikke kompostbingen på tett underlag, men oppå en pall eller planker for luft
  • Varier innholdet i kompostbingen
  • Øk aktiviteten og temperaturen med næringsrikt avfall
  • sørg for riktig fuktighetsnivå, det skal ikke være vått og klissete

compost_methods_food_scraps

Hva kan komposteres?

  • Mel- og bakevarer
  • Melk og melkeprodukter
  • Matrester, kjøtt, fisk (også bein og rekeskall)
  • Korn, frukt, grønnsaker, skrell
  • Eggeskall, tørkepapir
  • Teblader, teposer, kaffegrut, kaffefilter
  • Hageavfall, blomster, potteplanter

Hva kan ikke komposteres?

  • Emballasje av metall, plast, glass og andre ikke nedbrytbare materialer
  • Bleier, bind, vattpinner
  • Aske, sneiper
  • Støvsugerposer
  • Kjemikalier
  • Medisiner

Etter litt prøving og feiling er komposteringsprosessen vanligvis nesten luktfri.
Nok strø og god fart på komposten er avgjørende.

BIR har tilskuddsordninger for kompostering. 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s