Bokashi. Kompost på kjøkkenbenken

Bokashikompostering foregår inne i en lufttett bøtte. Bøtten tar liten plass og lukter ikke vondt. I bokashibøtten legger du alle typer matrester lagvis med bokashistrø, et hvetekli- eller byggbasert strø som inneholder effektive mikroorganismer. Mikroorganismene er naturlige mikrober som setter i gang en gjærings- eller syrningsprosess når de kommer i kontakt med matavfallet ditt i den lufttette bøtten. Matrestene brytes ned, de råtner ikke, og beholder alle proteiner, vitaminer mineraler og næringsstoffer i prosessen.

Etter bare noen uker kan de nedbrutte matrestene blandes med jord, og etter en kort periode har du næringsrik jord til hagen din.

13248953_507551102778904_1378284361_n
Bokashibøtte (foto: Maj-Brit Iden)

3-TRINNS RAKETTEN

Bokashi er en 3-trinns rakett til næringsrik kompostjord. De to første trinnene SKAL foregå innendørs:
Trinn 1) er når du fyller bokashibøtta med matavfall daglig, på kjøkkenet.

Trinn 2) er en hvile- eller gjæringsperiode på 2 uker. Når du har fylt opp bokashibøtta (tar vanligvis 1–2 uker avhengig av størrelsen på husholdningen), skal den stå med det lufttette lokket på og ”hvile” innendørs i 2 uker.

Trinn 3) skal bokashien i kontakt med jord: Etter 2 ukers ettergjæring innendørs tømmer du innholdet i en kompostbinge, en enkel jordfabrikk (kasse med eller uten lokk, inne eller ute) eller graver det rett i jorden. Hvis det er over 15 grader i bingen, jorden eller der jordfabrikken står, kan du etter bare 3–6 uker ha fantastisk næringsrik kompostjord mellom hendene. Nøyaktig hvor lang tid det tar å lage jord med bokashi, avhenger av et knippe enkle faktorer: les mer om dem her.

Dersom du graver bokashien rett i jorden, kan du gjerne begynne å så og plante før bokashien er omdannet til jord. Gi bokashien et par uker slik at pH-nivået stabiliserer seg, så kan du plante. Skal du så frø der du gravde ned bokashien, kan du gjøre det med det samme. (sitat fra bokashinorge.no)

13249942_243772092657310_1218600470_n
Bokashistrø (Foto: Maj-Brit Iden)

Hvis du har bokashikompost, kan du søke tilskudd hos BiR.

Bokashi er en rimelig komposteringsform. Bokashibøtter og strø er rimelig i innkjøp i forhold til mange kompostbinger. Du kan kjøpe bokashikompost HER, eller lage selv. Du finner et utall mer eller mindre detaljerte guider på nettet (som feks denne), bare søk på bokashi diy eller spør på facebooksiden til Eidsvåg hagelag.

Her er noen flere bokashilinker fra bokashinorge.no:

Bokashi jordfabrikk

Bokashi med binge

Bokashi rett i jorden

Bokashi i byen

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s