Kompost eller ikke kompost

13108967_1589625104701225_374318080_n
Tomat Millefleur til venstre. Tomat Millefleur til høyre

Her ser du bilde av to tomatplanter. De er av samme sort, multifloratomaten Millefleur fra frøsamleren Tomatprat. De er sådd samme dato, 5. mars. de hadde helt like forhold frem til 10. mai. Da ble den til høyre plantet i en stor potte (12,5 liter) fylt med halvparten husholdningskompost  og halvparten torvfri plantejord.

Resultatet lot ikke vente på seg. I løpet av to uker hadde Millefleur Høyre vokst HELT UTROLIG MYE. Millefleur Venstre vansmektet i en 10 cm. potte med vanlig plantejord til den ble plantet i samme vidunderblanding. Nå blir det spennende å se om Millefleur Venstre klarer å ta igjen Millefleur Høyre i løpet av de neste ukene.

Millefleur betyr tusen blomster, og denne sjeldne tomatsorten skal gi helt vanvittige mengder små, søte tomater. Den er semideterminat, det betyr at den gjerne kan ha to hovedstammer. Den skal tyves (små skudd fjernes) og den må bindes opp, siden den gjerne blir to meter høy.

Husk at tomater trenger mye vann og mye næring gjennom sesongen for å bære mye frukt.

Næring: Tomater trenger en god del næring for å produsere en bra avling gode tomater med sødme og tynt skall. Du kan gjødsle med flytende næring, feks. Biobact eller hønsegjødsel oppløst i vann en gang i uken.

Varme: Tomater må ha mer enn 8-10 grader, ellers slutter de å vokse.

Vann: Tomater trenger jevnt med vann, ellers blir de stresset og syke. Stressede tomater får et høyere sukkerinnhold i bladene og tiltrekker seg insekter. Ujevn vanning kan i tillegg føre til griffelråte, at tomaten begynner å råtne når den nesten er moden. Daglige vanninger eller automatisk vanningsystem løser dette problemet.

Hvis du vil lese mer om å dyrke tomater, finner du Eidsvåg hagelags tomatskole  her.

12070970_1078398098846820_131864057_n

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s