Hylleblomstsaft

Nå blomstrer hyllen på Eidsvågneset, og hvis du vil lage hylleblomstsaft er det nå eller aldri. Bærene og blomstene fra svarthyll (Sambucus nigra) er spiselige. I Skandinavia er det vanlig å lage saft av hylleblomstene. Barken, røttene og bladene er derimot giftig.

 

 Dette trenger du til 1 liter saft:

  • Ca 20 blomsterklaser
  • 2 økologiske sitroner
  • 12 g sitronsyre (apoteket eller Meny)
  • 800 g sukker
  • 1 liter vann

 

Slik gjør du:

Skjær opp sitronene i skiver. Om du ikke har økologiske sitroner, bør du skrubbe de godt eller skrell de med en potetskreller.

Kok opp vann.. Ha i sukker, sitronsyre og sitroner i skiver. La sukkeret løse seg opp og hell blandingen over hylleblomstene.

 

20160627_191138La blandingen stå kjølig med lokk på (i kjøleskapet) i 3 døgn.

Sil saften gjennom en saftsil eller ett klede/kjøkkenhåndkle og la den stå å renne av. Hell så over den ferdig silte saften på flasker eller i beger (ikke fyll flaskene fulle). Steriliser flaskene ved 100 grader i 15 minutt i ovnen, og skyll så flaskene i Atamon (kan feks kjøpes på Meny) blandet ut i vann.

Holdbarhet

Hylleblomstsaft er ikke veldig holdbar (ca.2-3 uker i kjøleskap) så det beste er å fryse den ned.

holunderbl-ue-tensirup_selber_machen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s