Hjelp! Krise i komposten!

Den fine, varme komposten har plutselig stoppet helt opp. Komposten lukter vondt. Rundt bingen surrer feite spyfluer og på lokket og oppi komposten kravler det hvite larver.

Hva har gått galt?

  • For kaldt i komposten
  • For vått i komposten
  • For mye kjøtt og fisk

Hvis komposten blir for våt, kan den fort miste temperaturen. Opp mot 70 C° er ideelt for god kompostering, men synker den ned mot 40 C°  er det ideelle forhold for larver og fluer.

Kjøtt og fisk som ligger lett tilgjengelig kan tiltrekke seg en flue eller to, som deretter legger egg. Eggene blir til larver og larvene blir til fluer. Fluene kommer inn via tømmeluken eller luftehullene, pass derfor på at kjøtt og fisk ligger inn mot senter av komposten.

Kompostkrise1

Hva gjør du?

Dag 1: Ta en bøtte med kokende vann med 1/2 kilo sukker, (varmere enn 70 grader) og skyll godt over lokk og sider på kompostbingen. I tillegg heller du det varme vannet over selve kompostmassen. Dette vil ta knekken på alle larver som befinner seg på toppen av bingen. Bland så inn ca 5 liter med strø, og la bingen stå en dags tid. det kokende vannet dreper larver og egg. Sukkeret øker temperaturen i bingen.

Dag 2: gjenta prosessen

Dag 3: gjenta prosessen.

Etter et par slike omganger er problemet vekk. En annen løsning som kan være verdt et forsøk, er å spraye 35% Eddik over larvene, for deretter å blande inn litt kalk for å kompensere for surheten. Metodene kan kombineres.

Ikke bruk såpe eller insektsmiddel, det gjør komposten ubrukelig.

kompostkrise2

Forebygge

Vond lukt er et forvarsel på at temperaturen har sunket. Sørg for å øke temperaturen. Ha i sukkervann, rekeskall og strø. (Ha gjerne frossent rekeskall i fryseren som krisehjelp om temperaturen skulle synke. Ingenting får opp temperaturen i komposten som rekeskall).

Spis opp kjøtt og fisk. Hvis ikke det lar seg gjøre, legg det innerst i bingen. Når du kaster kjøtt og fiskeavfall må du fylle på med mye strø samtidig. Kaster du 1 kg kjøtt- og fiskeavfall, bruker du minst 1 kg strø.

Bland inn godt med strø i kompostmassen, slik at denne blir porøs og tørr. Det sikrer tilgang på luft, som igjen er med på å sette fart i nedbrytingsprosessen.

Holde fyr i komposten

For å ha god fart i komposteringen er vi avhengig av balanse mellom nitrogen, karbon, vann og oksygen.
Nitrogen. Proteinrik mat, grønne blader og gress inneholder mye nitrogen.
Karbon. Strø, treflis, høvelspon, kvernete kvister, plantestilker.
Vann. Noe fuktighet må det være, men renner det ut eller massen er bløt, er det for mye.
Oksygen. Viktig å ha god luftgjennomstrømming, slik at det blir god fart i komposten.

Komposten må få mat og strø jevnlig for å være frisk og fornøyd.

Leave a comment