Til krig mot brunsneglene!

Torsdag 1. september kl.18 er det tid for den årlige høstaksjonen. Eidsvåg hagelag inviterer alle i Eidsvåg og på Eidsvågneset til høstaksjon mot brunsnegler.

Vi selger rimelige porsjonsposer med Nemaslug, deler ut informasjon, svarer på spørsmål og byr på kaffe.

Vi tar kort og kontant og bruker Vipps.

Klar melding til Bergen kommune og Grønn Etat

Vil du bidra litt ekstra, kan du ta med brunsnegler fra fellesområder på Eidsvågneset. Du finner mye brunsnegl i Tømmervågen, rundt Kniksenbanen, langs tur- og gangstier, i grøfter og buskas. Disse må vi også bli kvitt, siden de kryper inn i våre hager.Hver brunsnegle legger 400 egg i disse dager, hvis de får være i fred. Kommunen overlater ansvaret til privatpersoner, og vi vil vise hvor stort omfanget er. Alt du trenger er bøtte og pølseklype.

Brunsnegler er svartelistet og til plage for alle. Vi må hjelpe hverandre å bli kvitt dem.

img_0855
En liten runde rundt Kniksenbanen en kveld i juli

Sneglekamp

Eidsvåg hagelag er opptatt av å bekjempe brunsneglene på humant vis. Foruten godkjente sneglemidler (midler med gift er ikke tillatt i Norge), vil det si å:

a) Klippe dem i to rett bak følehornene
b) Legge dem i kokende vann
c) Legge dem i pose/boks i fryseren i ett døgn

Salt, salmiakk, eddik, natron, Zalo, spylervæske o.l. frarådes av bl.a. Bioforsk. Bruk av ulovlige midler inneholdende metaldehyd o.l., er farlig for smådyr  (ekorn, pinnsvin, katter, hunder ) og barn.

Ta vare på biomangfoldet!
Snegler som er hjemmehørende her, er nyttedyr og skal behandles deretter.
Eliminér skadelige, svartelistede fremmedarter (brunskogsnegler, nettkjøl-/åkersnegler og boakjølsnegler), men bidra til å opprettholde balansen i naturen ved å la andre arter i fred (evt. flytte dem).

Metode

DREP : Ta livet av snegler ved klipping, koking eller frysing. Kombinér med Nemaslug (kannibalmetoden)  og jernfosfatmidler som Sluxx , SmartBayt eller Ferramol.

Du kan også prøve Snegledamas Jernfixx eller Lines Sneglesnadder.

RYDD:  Gjør det tørt og utrivelig for sneglene ved å klippe busker, rydd opp i plankebiter og annet rask som gir sneglene ly for å bli tørket opp ved fint, tørt vær.

PLANT: Ikke velg planter som sneglene elsker, de kjenner raskt lukten og strømmer til om du serverer favorittmat for dem. (Her finner du tips om planter de ikke liker)

ORDEN: Prøv å unngå villkompostering ved å legge plenklipp og lignende i utkanten av tomta eller andre steder. Der det allikevel er villkompostering, behandle med Nemaslug, Smartbayt eller lignende. Disse gress- og kvisthaugene er fine skjulesteder for snegler, sikrer dem mattilgang og er perfekte steder å legge egg. I tillegg er det veldig fine overvintringsplasser for sneglene.

KOMPOST: Der du har organisert kompost er det viktig å sikre så høy temperatur som mulig, da sneglene ikke liker dette, egg vil også dø ved høy nok temperatur. Lukket kompost er best.

GRENSELØS: Ikke begrens sneglebekjempelsen til egen eiendom – om det er “fristeder” i nærheten, kommer sneglene fort inn på eiendommen igjen.

NABOEN: Få med også naboer på bekjempelsen. Om det er naboer som ikke selv kan eller vil bekjempe sneglene, vil dette bli fristeder for sneglene som sprer seg ut igjen derfra. Kontakt derfor disse naboene og gjør avtale om at du kan bekjempe sneglene, det kommer deg selv til gode at disse fristedene unngås.

DUGNAD: Bli med på dugnader. Gi beskjed om de mest sneglebefengte områdene og gjør en innsats her.

Snegleaksjon folk
Snegleaksjonen 1. september 2015

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s