[Svartelistekamp] Kjempebjørnekjeks

Plutselig er nabolaget invadert av kjempebjørnekjeks (Heracleum mantegazzianum), og det gjelder det å ta tak umiddelbart. Hver blomst kan inneholde frø til tusen nye planter, planter som i verste fall kan gi brannskader og øyeskader.

Kjempebjørnekjeks
Kjempebjørnekjeks (Foto: E. Fløistad, NIBIO)

Pass på!

Saften fra planten er giftig og kan gi en såkalt fytofototoksisk reaksjon. Dette gir seg vanligvis utslag i rødme, kløe, svie, utslett og i verste fall store blemmer (tredjegrads forbrenning) fordi giftstoffene gjør huden ømfintlig for UV-stråler. Denne ømfintligheten kan vedvare i inntil et år etter eksponeringen.

Ved nedklipping bør man ha på seg beskyttelsesutstyr, samt huske på å vaske kutteredskaper av metall etter bruk, da saften virker oksiderende.

Invaderede pryd

Som de fleste svartelistede arter i Norge ble kjempebjørnekjeksen innført som prydplante. Den kom til Norge på 1800-tallet for å imponere i blomsterbedene. Den er toårig, det første året er den ikke så høy, men andre året blir den kraftigere og setter mange frø. Frøene kan overleve mange år i jorda. Kjempebjørnekjeksen kan forveksles med Tromsøpalme og sibirbjørnekjeks. Tromsøpalmen er svartelistet og det er ingen fare om du fjerner sibirbjørnekjeksen.  Det spekuleres også om kjempebjørnekjeksen hybridiserer med andre store skjermplanter og overfører sprednings- og skadeegenskapene sine.

Tiltak

Det enkleste for vanlige hageeiere er å klippe ned, grave opp og kaste i restavfallet. Du trenger hansker, beskyttelsesbriller, hagesaks, eventuelt spade og søplesekker.

ebola
Du trenger kanskje ikke fullt så mye beskyttelse, men dekk til armer og bein, husk hansker og briller. (Foto: REUTERS)
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s