Baby, hit me one more time!

Har du høstet gulrøtter, poteter og agurker? Er det snart slutt på tomater og squash? Har blomstene blomstret av? Fortvil ikke, dyrkingsesongen og festen er ikke over! Nå begynner dyrkingsesongens nachspiel, høstsesongen!

Du rekker en sesong til før jul – hvis du sår de riktige tingene. Neste år kan du kanskje være enda bedre forberedt og forkultivere litt på forhånd. Da har du noen halvstore planter som kan overta ledig plass i hagen.

gyo-potm-800x800
Forkultiverte planter og spirer (Foto: Rakel Blaalid)

Hvordan lykkes man med ekstrasesongen?

Først må man finne ut når man kan regne med at frosten kommer. I Bergen er det 7. november. Du kan se på denne historiske oversikten som viser gjennomsnittlig første frostnatt i perioden 1981 – 2010.

Fra slutten av august til litt uti  november er det  ca. 70 dager. I tillegg må du beregne litt ekstra tid, fordi det er kaldere. Det vanlige er 21 dager. Da må man velge grønnsaker og krydder som det tar mindre enn 50 + 21 = ca. 70 dager å dyrke, eller som faktisk tåler en frostnatt eller to. Eventuelt har du planlagt og har noen småplanter stående.

Formel

Tell bakover fra 7. november til den datoen du er på, så ser du hvor god tid du har. Velg ut fra det. Eventuelt kan du være litt vill og gal og ta sjansen på at du har noen dager eller uker til. 7. november er jo et gjennomsnitt. Eksempel: Noen typer gulrot tar ca 55 dyrkingsdager + 21 høstdager = 76  dager. Tell baklengs til 50 fra 7. november. Denne uken er derfor det seneste du kan så gulrot.

Gulrot – 55 + 21 dager – Amsterdam Forcing 3Paris Markt 4 

Romanosalat – 55 + 21 dager – Little Gem

Vintersalat – 55 + 21 dager – Verte de Cambrai 

Rødbete – 50 + 21 dager- Babybeet

Plukksalat – 50 + 21 dager – Salad Bowl

Plukksalat – 50 + 21 dager – Miniplukksalat

Dill – 45 + 21 dager – Boquet

Ruccola – 30 + 21 dager – Ruccola

Hva kan du dyrke?

Du kan dyrke plukksalat, ruccola, gressløk, dill, mangold, noen sorter gulrot, noen sorter rødbete, noen typer pastinakk. Du kan sette poteter.

Salat. Salat blir best når det er litt kaldt. Om sommeren kan den lett gå i stokk (begynne å lage blomster) og den blir bitter og trevlete. Om høsten blir salaten sprø og lekker.

Plukksalat, ruccola, spinat og ulike typer asiatiske salater som Pak Choi kan fint sås om høsten.

Machésalat eller vintersalat kan sås nå og flere ganger utover høsten. Den kan til og med gi avling kjempetidlig om våren. Machésalat har grotid på 10 – 30 dager, litt etter temperatur og hvor stor du vil ha den.

Poteter – har du igjen noen settepoteter? Få dem i jorda og du har nypoteter om et par måneder.

Salt om høsten. Perfekt! (Foto: Bonnieorganics)

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s