Liten løkskole. Planting i bed

Blomsterløk er lett å ha med å gjøre. Grav de ned og gled deg til våren. Hvis du ikke har helt roen på hvordan du skal legge løken, har vi laget en liten løkskole.

Blandet løkbed med tulipaner, påskeliljer og perleblomster (Illustrasjon: Heidi Sund)

Planting i bed

Grav et romslig hull, løsne opp jorden slik at løkene lett kan etablere røtter. Er jorden hard og inneholder jorden mye leire, bør du gjøre den “lettere” ved å blande inn sand, torv eller litt kukompost. Skal du plante mange, finner du en grei og «naturlig» plassering ved å hive løkene forsiktig ut der de skal ligge. Plant dem der de lander. Bland gjerne ulike typer løk. Du kan ha flere forskjellige som blomstrer samtidig, slik at du får et flott blandingsbed. Du kan også plante løk som blomstrer i rekkefølge, slik at det hele tiden er noe som skjer i bedet ditt. Unngå for all del å sette blomstene på stramt geledd, men plant dem «naturlig». Ta utgangspunkt i naturen og tenk på hvordan løk naturlig får sideskudd og vokser i sirkler.

Unngå å legge løk på geledd (Illustrasjon: Heidi Sund)

Hvor dypt og tett?

Løkene skal legges så dypt at de ikke skyves opp av frosten, men grunt nok til at de vil nå opp til å blomstre til våren. Sett de 2-3 ganger dypere enn de er høye, dvs en 4 cm høy løk plantes 8-10 cm dypt. Det skal være maks en løkbredde mellom løkene. Sett løkene og knollene med spissen opp. Setter du dem feil vei vil de som regel klare å komme seg opp, men det vil ta lenger tid. Du kan legge samme type løk med spissen opp, sidelengs og oppned med vilje, da vil du kunne forlenge blomstringen i samme bed.

En løkbredde mellom løkene (Illustrasjon: Heidi Sund)

Det blir fint å legge mange av samme type løk på samme sted, slik at det bugner og ser frodig ut. Du kan også sette flere typer løk –gjerne med ulik høyde eller blomstringstidspunkt- på samme sted.

Hvordan ta vare på løkene i flere år?

Løkplanter trenger å visne ned for å kunne samle kraft i løken, så de kan blomstre igjen. Det ser ikke nødvendigvis vakkert ut, og kan løses på to måter. Plant noe som blir høyt/bladrikt og blomstrer litt senere foran eller rundt løkplantene. Da kan de visne ned i ro og fred uten at det ser stygt ut. Knip av blomstene når er avblomstret så kraften går til løken, ikke frødannelse.

Det kan også være greit å fjerne løkplantene helt. Plant dem i en plantekurv som du graver ned i bedet eller en krukke som du setter i bedet og fjerner når blomstene er avblomstret. Deretter kan de stå og visne ned i fred i skyggen et annet sted. Du kan også gravet et hull og legge tulipanene der over sommeren. Det heter å «jordslå». Husk å merke løkene/krukkene hvis du vil holde typer og farger fra hverandre.

Løkblomster, spesielt de store løkene, trenger gjødsel. Bland gjerne litt benmel inn i jorden der du legger jorden, og gjødsle med blodmel rett før de skal blomstre. Blodmel og benmel finnes på hagesenter.

One thought on “Liten løkskole. Planting i bed

Leave a comment