Ripssaft for de glemske, distré surrehodene

Denne oppskriften må være blant dem som oppsto tilfeldig fordi noen var glemsk og i ren vanvare kom til å glemme en bøtte rips. Litt som rakfisk.

Bøtte med rips
Bøtte med rips (Foto: Heidi Sund)

De fleste varianter av saft er kok bær, sil vekk bær, ha i sukker før eller etter koking og ha på flaske. Denne oppskriften – som finnes i Henriette Schønberg Erkens klassiske kokebok-  skiller seg ut.  Her skal man nemlig plukke bærene, glemme dem i en bøtte et kjølig sted en ukes tid, for deretter å safte bærene, sile og koke opp med sukker.

rips 3
Saftkoker (Foto: Heidi Sund)

Glem noen liter bær i en ren bøtte. Stilker går greit. Mos bærene litt før du glemmer dem, slik at de safter seg. Kok bærene i en saftkoker eller en stor kjele. Beregn 1/4 liter vann til hver liter bær. Sil fra bærene. Kok saften opp igjen med 1,5 – 2 dl sukker pr. liter saft. (Orginalen sier 5 dl sukker pr. liter saft. Det er fryktelig søtt, men smak på saften og tilsett så mye sukker du selv ønsker). Har du litt solbær, blåbær eller rips oppi blir saften bare enda bedre. Ha på rene kokte flasker og oppbevar kjølig.

  • 1 liter bær (moses og glemmes)
  • 2,5 dl vann
  • 1,5 dl sukker
  • 1 ts Atamon kan tilsettes for økt holdbarhet

 

Ripssaft
Ferdig ripssaft (Foto: Heidi Sund)

 

 

Leave a comment